Ο ουρανός της φιλίας – η μπόρα της βίας

Home / Ο ουρανός της φιλίας – η μπόρα της βίας - 14/03/2021 , by stratis

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού (school bullying) οι μαθητές της τρίτης τάξης Γ2 μέσω μιας βιωματικής δραστηριότητας εξέφρασαν τις απόψεις τους για το φαινόμενο του εκφοβισμού.

Συγκεκριμένα την πρώτη διδακτική ώρα, τα παιδιά έκλεισαν τα μάτια και στο μέτωπο τους κολλήθηκαν χαρτάκια συγκεκριμένου χρώματος. Μια ομάδα είχε κόκκινα, μια μπλε, μια άλλη κίτρινα και ένας μαθητής δεν είχε χαρτάκι. Τους ζητήθηκε να ανοίξουν τα μάτια και να χωριστούν σε ομάδες. Τα παιδιά άρχισαν να ψάχνουν τα χρώματα και τελικά μοιράστηκαν σε ομάδες με έναν μαθητή να μένει μόνος εκτός ομάδας. Με το τέλος της δραστηριότητας ακολούθησε συζήτηση για τα κριτήρια επιλογής φίλων και τα συναισθήματα της απομόνωσης που μπορεί να βιώνει κάποιος στο σχολείο, ο οποίος όντας διαφορετικός από τους άλλους παραγκωνίζεται και κάποιες φορές εκφοβίζεται και δέχεται προσβολές. Στο τέλος της κουβέντας παρακολουθήσαμε το βίντεο Όλιβερ Μπάτον – Παραμύθια για παιδιά (https://www.youtube.com/watch?v=BXyZW2hhAac&ab_channel=%CE%9D%CE%B1%CE%B9%CE%9C%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%8E)

Την επόμενη ώρα εκφραστήκαμε δημιουργικά και καλλιτεχνικά. Αφού καταλήξαμε, παρακολουθώντας άλλο ένα συντομο βίντεο (https://www.youtube.com/watch?v=1j6YA03hm4k&ab_channel=OhioCommissionDRCM), ότι οι λέξεις πολλές φορές πονάνε πολύ περισσότερο από τα χτυπήματα, αποφασίσαμε ότι όλοι αξίζουν να ακούν όμορφα λόγια και οι άσχημες κουβέντες πληγώνουν σαν κεραυνοί.

Φτιάξαμε λοιπόν τον ουρανό της φιλίας, που είναι γεμάτος αστέρια με όμορφα λόγια και την μπόρα της βίας με όλα τα απαίσια λόγια που πέφτουν σαν κεραυνοί και πληγώνουν την καρδιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ 2014-2020