Μια μέρα στα μουσεία…

Home / Μια μέρα στα μουσεία… - 06/05/2018 , by viki

Η μουσειακή εμπειρία είναι πολυδιάστατη. Το παιδί εφοδιάζεται με καινούρια γνώση ενώ παράλληλα ενισχύεται η κοινωνική και συναισθηματική του εξέλιξη. Είναι όμως πάνω απ’όλα μια εμπειρία βιωματική και ως εκ τούτου αξέχαστη την οποία για αρκετό καιρό μετά την επίσκεψη ανακαλεί και αναπολεί με θετική πάντοτε διάθεση.

Έτσι λοιπόν, την Παρασκευή 27 Απριλίου τα τμήματα της Δ’ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το αρχαιολογικό μουσείο (Vanity) και το ναυτικό μουσείο του νησιού.

Στο αρχαιολογικό μουσείο ή αλλιώς “vanity” η έκθεση, που δεν είναι μόνον αρχαιολογική, περιλαμβάνει κοσμήματα όλων των περιόδων, από την Εποχή του Λίθου ως σήμερα (επίσης δυο τοιχογραφίες και μια μεταβυζαντινή εικόνα), καθώς και ειδικά φτιαγμένα για την περίσταση κοσμήματα 12 σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, διεθνώς καταξιωμένων.

Στα εκθέματα του ναυτικού μουσείου περιλαμβάνονται ομοιώματα πλοίων από την προ-Μινωϊκή περίοδο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, ιστορικά ναυτιλιακά έγγραφα, σπάνια χαρακτικά και χάρτες, αρχαία  αντικείμενα, ναυτικά όργανα, εξαρτήματα και εργαλεία, νομίσματα με ναυτικά θέματα από τον 5ο αιώνα π.Χ. Επίσης, στον κήπο του Μουσείου υπάρχουν μαρμάρινα αντίγραφα επιτυμβίων στηλών από τη Δήλο και τη Μύκονο με ανάγλυφες παραστάσεις που αναφέρονται σε ναυάγια και ναυτικούς που χάθηκαν στη θάλασσα καθώς επίσης και ο Φάρος “Αρμενιστής” της Μυκόνου (κατασκευής 1890).

Μετά την επίσκεψη επεκτείναμε τη μουσειακή μας εμπειρία με ποικίλες δραστηριότητες όπως κατασκευή από πηλό αντικειμένων παρόμοια με αυτά που μελετήθηκαν στο μουσείο και συγγραφή κόμικς με τους ήρωες και τα αντικείμενα του μουσείου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ 2014-2020